Az ISO 19770-1 története vissza
 
A nemzetközi szabvány megjelenése
 
Az ISO/IEC 19770 szabvány első része Processes (Folyamatok) címmel jelent meg. Megalkotásának célja az volt, hogy a szabványt alkalmazó szervezet számára biztosítsa szoftvereszközei hatékony kezelését, vagyis azt, hogy az adott szervezet a szoftvergazdálkodás területén jelentkező kockázatokat és költségeket megfelelően kezelje, hatékonyan működjön, és ennek eredményeképp versenyelőnyhöz jusson a többi piaci szereplőhöz képest.
Ahogyan Roger Wittlock, a dokumentumot készítő munkacsoport egyik tagja fogalmaz „a szabvány abban segíti a vállalatokat, hogy jobban kezeljék szoftvereszközeiket és kapcsolódó licenceiket.[…] Azok a vállalatok, amelyek értik a felhasználási sémákat, az eszköznyilvántartásokat és az egyes szerződéses rendelkezéseket, milliókat spórolhatnak a felhasználási és követési díjak megfizetésekor”.

Az ISO/IEC 19770-1 a nemzetközi szabványügyi szervezetek (különösen az ISO/IEC JTC1 SC7 WG21 munkacsoportja), az Information Technology Infrastructure Library (ITIL) közösség, az Investors in Software (IiS) szervezet, egyes nemzeti szabványügyi intézetek (SIS - Swedish Standards Institute, BSI - British Standards Institution) és a szoftvereszköz-gazdálkodás fejlesztését támogató közösségek együttműködésének eredményeképp jött létre.

A kidolgozást és az egyeztetéseket követően a szabvány 2006. május 9-én került kibocsátásra.
 
A szabvány magyar nyelvű változata
 
Mivel az ISO/IEC 19770-1:2006 nemzetközi szabvány, ezért angol nyelvű változata Magyarországon már a kibocsátását követően bevezetésre került, mint minden olyan nemzetközi szabvány, amelyet az ISO nemzeti testületek 75%-a elfogadott.

A szabvány magyar nyelvű változata is elkészült már, melynek magyarítását 2008 elején az IPR-Insights Kft. kezdeményezte a Magyar Szabványügyi Testületnél. A munka anyagi támogatását a BSA Magyarország vállalta, míg az IPR-Insights Kft. a fordítás szakmai lektorálását végezte, valamint a szakmai egyeztetést támogatta külső szakértőként a Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 819 bizottságával. A magyar szabványt (MSZ ISO/IEC 19770-1) 2008 őszén bocsátotta ki a szabványügyi testület, melynek alkalmazása – hasonlóan a többi, jogszabály által kötelezővé nem tett magyar szabványhoz – önkéntes.

 
Az ISO 19770-1 részletei tovább

 

 
Impresszum Felhasználási feltételek Honlap térkép Kapcsolat
A honlapot az IPR-Insights License Consulting üzemelteti.