Az ISO 19770-2 részletei vissza
 
A szabvány tartalma
 

Az ISO/IEC 19770-2:2009 szabvány meghatározza a szoftverek felcímkézésére (megjelölésére) vonatkozó szabályokat azok azonosításának és kezelésének megkönnyítése érdekében.

A szabvány ajánlásokat tartalmaz:

  Platformszolgáltatók számára: a platformszolgáltatók felelősek a számítógépért, vagy egyéb hardvereszközért és/vagy a hozzá tartozó operációs rendszerért, vagy a virtuális környezetért, amin szoftverek telepíthetők vagy futtathatók. Azon platformszolgáltatók, akik alkalmazzák az ISO/IEC 19770-2:2009 szabványt, a platform vagy operációs rendszer szintjén nyújtanak támogatást a szofvercímkék kezeléséhez.
  Szoftverszolgáltatók számára: a szoftverszolgáltatók szoftvereket („szoftver előállítók”) vagy szoftvercsomagokat készítenek („szoftvercsomag előállítók”), illetve azok használatát engedélyezik („jogtulajdonosok”) a szoftverek terjesztése vagy telepítése érdekében. Szoftverszolgáltatónak tekinthetők a szoftvergyártók, a független szoftverfejlesztők, a tanácsadók és a korábban gyártott szoftverek újracsomagolásával foglalkozó vállalkozások is.  Egy adott társaság esetében a belső szoftverfejlesztők is ebbe a csoportba tartoznak.
  Címkeszolgáltatók számára: a címkeszolgáltatók készítik („címkekészítő”), vagy módosítják („címkemódosító”) a szoftverazonosító címkéket. Címkeszolgáltató lehet akár a szoftverszolgáltató szervezet része,  szoftver felhasználó vagy akár harmadik fél is.
  Címkéző eszköz szolgáltatók számára: a címkéző eszköz szolgáltatók a szoftverazonosító címkék létrehozásához, módosításához vagy használatához kínálnak eszközöket. Ezen eszközök lehetnek fejlesztői környezetek, melyek segítségével automatikusan generálhatók szoftvercímkék; telepítőeszközök, melyek a telepítési folyamat során létrehozhatnak vagy módosíthatnak szoftvercímkéket; továbbá desktop management eszközök, melyek létrehozhatják a címkével nem rendelkező szoftverek címkéit, és/vagy módosíthatják a címkéket a szoftver életciklusa során.
  Szoftver felhasználók számára: A szoftver felhasználók beszerzik, telepítik és/vagy más módon használják a szoftvereket. A szabvány alkotóinak szándéka szerint ők a legnagyobb haszonélvezői a szoftvercímke által biztosított információknak, ezáltal az ISO/IEC 19770-2:2009 szabvány kínálta előnyöknek.

Az ISO/IEC 19770-2:2009 szabvány nem tárgyalja részletesen a szoftvercímkék és szoftverlicencek összevetéséhez szükséges SAM folyamatokat.

A szabvány nem fogalmaz meg ajánlást a termékaktiválásra vagy -indításra vonatkozóan.

 
Alkalmazási lehetőségek
 
A szabványt bármely szervezet vagy annak meghatározott része alkalmazhatja, amely szoftvereket vagy címkéket készít illetve használ mérettől és tevékenységtől függetlenül. A szabvány olyan szervezetre is alkalmazható, amely kiszervezte a szabvány által érintett tevékenységét, azzal együtt, hogy a szabványnak történő megfelelés igazolásának felelőssége mindig a kiszervezőé marad.
 
A szabványnak való megfelelés
 

Egy szervezet célul tűzheti ki a szabványnak történő teljes megfelelést, mely az ISO/IEC 19770-2 dokumentumban meghatározott minden célkitűzés rögzített eredmények szerinti teljesítése esetén érhető el. A szabvány bizonyos rendelkezései szerinti működés esetén a szabvány adott részeinek való megfelelésre lehet hivatkozni. Lehetséges a szabványban foglaltakat segítségül felhasználni gyártói/beszállítói megállapodások kialakításhoz, az ISO, mint jogtulajdonos külön engedélye nélkül.

 

 
Impresszum Felhasználási feltételek Honlap térkép Kapcsolat
A honlapot az IPR-Insights License Consulting üzemelteti.