Megszületett a szoftvergazdálkodás magyar ISO szabványa vissza

2008. szeptember 24., Budapest – A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT), a BSA Magyarország és az IPR-Insights Kft. együttműködésének eredményeképpen szeptember elején magyar nemzeti szabványként is megjelent az ISO/IEC 19770-1 jelzetű szabvány. A vállalati szoftvereszköz-gazdálkodás folyamatairól szóló tanúsítvány megszerzése nagyobb biztonságot nyújthat a felelősen gondolkodó hazai cégek vezetőinek és egyben segít a hazai illegális szoftverhasználat visszaszorításában.

A szabvány magyar nyelvű szövegváltozatának szakmai előkészítését az IPR-Insights Kft. végezte, majd ezután a végleges szövegváltozat az MSZT illetékes informatikai műszaki bizottságában történt egyeztetések alapján készült el. A nemzeti szabvány megjelenését a BSA Magyarország támogatta, mint olyan kezdeményezést, amely elősegíti a felelős szoftvereszköz-gazdálkodás terjedését a hazai intézmények valamint a közép- és nagyvállalatok körében.

Az ISO/IEC 19770-es szabvány olyan nemzetközileg elismert és iparági gyakorlaton alapuló folyamatrendszert ír le, amellyel az igen bonyolult és sok szakterületet (vállalatirányítás, informatika, pénzügy) érintő szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység hatékonyan és biztonságosan végrehajtható. A szabvány jelentősége abban rejlik, hogy alkalmazásával lényegesen átláthatóbbá és pontosabbá válik a szoftverek kezelése. A szabványnak való megfelelés így egyrészt lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy mind a cégen belül, mind azon kívül (pl. az illetékes hatóságoknak, a szoftvergyártóknak) bizonyítsák a szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység törvényi előírások szerinti végrehajtását, másrészt a szoftverek racionálisabb kezelésén keresztül jelentős megtakarításokat érjenek el.

A hazai gazdálkodó szervezetek irányítói valamint a szoftvergazdálkodásért felelős vezetők munkáját a most megjelent és várhatóan egyre szélesebb körben elterjedő magyar ISO minősítés abban is segíti, hogy kisebb kockázattal működjenek, valamint versenyképesebbé váljanak saját területükön.

 

 
Impresszum Felhasználási feltételek Honlap térkép Kapcsolat
A honlapot az IPR-Insights License Consulting üzemelteti.